Fogínygyulladás:
Elsődleges tünete, hogy fogínyvérzést észlel a beteg, főleg fogmosás közben. Ez fogérzékenységgel is járhat, ami már azt jelenti, hogy húzódik vissza az íny és szabaddá válik a fognyak, ahol már nincs fogzománc, ami szigeteli a fogat, ha nem szüntetjük, meg a gyulladást fokozódik az ínysorvadás és egy idő után kilazulnak a fogak, amit már nem lehet fixálni.

Fognyaki Érzékenység:
Az íny visszahúzódásától van. Ecseteléssel lehet kezelni, ha ez nem segít, akkor töméssel lehet befedni az érzékeny részt.

Fogkorona, csapos fog
Ha a fog koronája (szuvasodástól vagy letörés miatt) annyira sérült, hogy a tömést már nem tartja meg, csak a fogtechnikus által készített koronával lehet pótolni. Ehhez le kell csiszolni a fogból annyit, hogy elférjen az új korona. Olyan eset is előfordul, hogy az egész fogkorona is letörik, de a gyökér még ép. Ekkor gyökértömést kell készíteni és a gyökércsatornába kell egy úgynevezett csapot ültetni, amire már fel lehet építeni az új koronát. Ez a folyamat mindig több lépésből áll.

Fogágybetegség
A fogak a fogmedernyúlványban helyezkednek el, ha itt keletkezik gyulladás, akkor beszélünk fogágybetegségről. Ez leggyakrabban az ínygyulladás továbbterjedéséből keletkezik. Ami még okozhatja az a fogsoron lerakódott fogkő. Az ilyen gyulladás során nemcsak az íny húzódik vissza, de a fogat tartó csont is leépül. Ezért XXX esetekben a fog meglazul és egy idő után magától ki is eshet.

Esztétikus fogtömések
A fogakat a fogzománc védi a szuvasodástól, ha a zománc sérül szuvasodás alakul ki, ez lehet fejlődési hibából (amikor nem alakul ki a fogon a zománc réteg), de lehet sérülésből is, amikor letörik a zománc a fogról, viszont leggyakrabban a nem megfelelő fogápolás miatt van, amikor a fogon lerakódott ételmaradék szétmarja a zománcot. Amennyiben időben letávolítja a fogorvos a szuvasodást, akkor tömésekkel kipótolható a hiányzó rész. Manapság szinte kizárólag esztétikus tömés készül mind az első mind a hátsó fogakra. A ma használatos tömőanyagok keménységben és színben megfelelnek a természetes fogak tulajdonságainak.

Letört fogak felépítése
A ma használatos tömőanyagok kötőképessége olyan jó, hogy az erősen letört fogakban is jól rögzíthető. Előfordul viszont, hogy annyira letörik a fog, hogy csak a gyökér felszíne található a szájban, ennek megoldására nem feltétlenül a húzás, hanem ha a gyökércsúcson nem létszik elváltozás, akkor az un. csapos koronával újra felépíthető a fog. Ez úgy történik, hogy gyökérkezelni kell a fogat és azután a gyökér csatornába egy csapot kell rögzíteni, amely a szájban egy lecsiszolt csonkhoz hasonlít, amire már rögzíthető egy korona.

Mozgó fogak rögzítése
A fogínysorvadás elérhet olyan fokot, hogy az ép fogak kimozdulnak, ekkor van még egy mód a fogak fixálására, ez pedig a sínezés. Ilyenkor a fogakat nagyon alaposan meg kell tisztítani a lepedéktől és a fogkőtől. Ezt követi a fogak egymáshoz rögzítése fogszínű tömőanyaggal. Így tudjuk megakadályozni a fogak további lazulását.

Szájsebészet
A maradófogak előtörése során gyakran előfordul, hogy a bölcsesség fogak nem férnek be a fogívbe. Ez sokszor fájdalmat okoz, vagy pedig előre nyomja a többi fogat. Ilyenkor műtéttel kell eltávolítani a bölcsesség fogat. Ez megfelelő érzéstelenítési technikával fájdalommentesen elvégezhető. Sajnos a műtét után előfordulhat utófájdalom vagy szájzár. Ez viszont megfelelő utókezeléssel rövid időn belül panaszmentessé tehető.

Gyakori komplikáció az erősen szuvas fogak letörése. Ilyenkor a gyökerek eltávolítása műtéttel végezhető el. Alapos érzéstelenítés után fel kell tárni a gyökeret. Ezután már viszonylag könnyen eltávolítható a gyökér, a sebet pedig öltésekkel szükséges lezárni. Utókezelésre természetesen szükség van.

Hosszú ideig el nem látott szuvas fogak elhalhatnak. Ilyenkor a gyökércsúcson alakul ki gyulladás, ami szétmarja a csontot és egy gennyes góc alakul ki. Ezt mindenképpen el kell távolítani, mert ez a góc mindig nagyobb lesz és tönkreteszi a csontot. Ez is műtéttel oldható meg ugyanis a gyökércsúcson fel kell szabadítani a csontot és a gócot vagy cisztát el kell távolítani, majd összevarrni a sebet. A műtét szintén jól elérzésteleníthető és utólagos fájdalomra nem panaszodnak a betegek.

A fogak csontban való rögzítettségét a fogmedernyúlvány biztosítja. A nem megfelelő fogápolás fogínygyulladás alakul ki, ami fogínysorvadáshoz vezet és fokozatosan ráterjed a fogágyra is. Ilyenkor alakul ki a fogínytasak. Ez azt jelenti, hogy a fogak egyre kevésbé rögzülnek a csonthoz és elkezdenek kilazulni. Hosszútávon a fogak egyszerűen kiesnek. Sajnos a fogágybetegség öröklött hajlamként is kialakulhat. Ilyenkor viszont még alaposabb gondozásra és fogorvosi kezelésre van szükség. A kezelés során meg kell szüntetni az okokat. Ha megszűnik a gyulladás az íny már hagyományos kezeléssel nem nő vissza, de a fogak lazulása megszűnik. A lehúzódott íny visszaépítése manapság már különböző műtéti eljárásokkal megoldható, melyet paradontológus fogorvos kollégák végeznek.

 

Megelőzés

A fogazat állapota kihat a szervezet egészének működésére. Sok betegrésre kihat a fogazta állapot és ez fordítva is igaz. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az emésztés már a rágásnál megindul, tehát az egész tápcsatorna működésére befolyással van a szájüreg és a fogak állapota. Tehát jó lenne elérni, hogy a lakosságban tudatosulna, hogy rendszeresen járni kell gondozásra vagy legalább tanácsadásra. Mindezt persze gyerekkorban kellene elkezdeni, de sajnos még nem tart itt a páciensek tudatos fogápolása. Ezt a legjobban a dentálhigiénikusok tudják megtanítani mind a gyerekeknek, mind pedig sok esetben a felnőtteknek. Ugyanis a plakkfestéssel (lepedékfestés) pontosan ellenőrizhető, hogy megfelelő-e a fogmosás technikája. Ez azért is fontos mert, a lerakódott lepedékből lesz a fogkő. A fogkőképződés pedig hajlam kérdése, tudniillik a nyál összetételétől függ, amit nem tudunk befolyásolni. Így aztán van, akinek viszonylag gyakran kell fogkő eltávolításra jönni. Ezért fontos a dentálhigiénikus ellátás, mert ilyen módon lehet segíteni és gyorsítani a fogorvosi ellátást. A fogak fejlődéséről tudni kell, hogy a zománc kialakulása a már áttört rágófogak barázdáiban záródik le a legutoljára. Ezért lenne fontos a fogak barázdazárása, melyet ugyancsak a dentálhigiénikusok végezhetnek. Amit még a dentálhigiénikusok végeznek az a soft-lézer kezelés. Ez az utóbbi idő egyre inkább elterjedt a kezelések során. Ez egy besugárzási technika, mely gyulladást csökkenti, azonkívül implantáció után az implantátum szervülését is segíti. A lézer sugárról tudni kell, hogy gyulladáscsökkentő, szövetregeneráló és fájdalomcsillapító hatása van. A lézernek van egy másik fajtája a hard-lézer. Ez abban különbözik, hogy erősebb sugarat bocsájt ki a készülék és sebészi beavatkozást is lehet vele végezni. Úgy, mint ínytasakokat áttisztítani vagy ínykorrekciót végezni. Az az eljárás nagy előnye, hogy nem fájdalmas a beavatkozás után nincs vérzés és nagyon gyorsan gyógyul a kezelt nyálkahártya.