Hidak

Hidak

Mi a híd?

Hidaknak a rögzített fogpótlások egyik megbízható, évtizedek óta alkalmazott formáját nevezzük.

Hidakat olyankor alkalmazunk, ha a hiányzó fogak mellett ép tartófogak, úgynevezett pillérek találhatók. Maga a híd egy fogtechnikus által elkészített konstrukció, mely a pillérfogakhoz rögzítve “hidalja át” a hiányzó fogak helyét, innen ered az elnevezése is. A fogászati hidak kifejezetten tartós fogpótlásnak minősülnek, megfelelő karbantartás mellett élettartamuk 10-től akár 20 évig terjedhet.

Milyen anyagból készülnek a hidak?

A hidak készítésénél ugyanolyan anyagokat használhatunk fel, mint amikor koronát készítünk.
Amennyiben rágófogakra készítünk pótlást, leggyakrabban egy speciális fogászati ötvözetből készült fémváz képezi a pótlás alapját, melyet kerámiával leplezünk az esztétikus összhatás érdekében.
Ez a konstrukció elméletileg a front fogakra is alkalmazható, ám napjainkban egyre népszerűbbek a fémmentes, teljesen biokompatibilis cirkonhidak. Ezek előnye, hogy egyrészt rendkívül időtállók, másrészt fényáteresztő képességük szinte megegyezik a természetes fogakéval, gyönyörű, élethű hatást kölcsönözve ezzel a pótlásnak. Az esztétikai előnyök mellett az is a cirkonpótlások mellett szól, hogy a szájban található lágyszövetekkel is teljesen kompatibilis, ezért nem csak a páciensek körében népszerű, de orvosaink is gyakran ajánlják ezt a fajta fogpótlást. Fogtechnikai laboratóriumunkban CAD/CAM technológia segítségével állítjuk elő a hidakat, amely egy digitális szkennelést követő gépi faragást jelent – az emberi tényezőt kiküszöbölve hibátlanul precízen illeszkedő hidak készíthetők ilyen módon. Tartósság, erős és esztétika – ezek jellemzik fémmentes fogpótlásainkat.

Fogászati hidak fajtái

Ideiglenes hidak

Ideiglenes hidakat a fogak előkészítését, lecsiszolását követően készítünk a pácienseknek, amíg végleges hídpótlásuk el nem készül. Készülhet fogtechnikában is, vagy a fogorvos által egyetlen fogorvosi vizit alatt. Ha rövid távra készítünk ideiglenes hidat, egy speciális műanyagot használunk, de ha hosszabb távra szükséges a fogakat ideiglenesen védeni és pótolni, fogtechnikusunk egy fémötvözetből készít vázat, melyet fogszínű műanyaggal leplezünk.

Hagyományos hidak

Egy vagy akár több hiányzó fog esetén a pillérnek kijelölt fogakat fogorvosa először megfelelő formájúra csiszolja. A híd -mely gyakorlatilag egymás melletti koronákból áll- megfelelő pontjain ennek a formának a negatív mása lesz kialakítva, így illeszkednek tökéletesen egymásra. A pillérek közötti tagok a hiányzó fogak helyére kerülnek, így szüntetjük meg a foghiányt. A hidak készülhetnek fémvázra rétegzett kerámiából, de a váz az esztétikus összhatás érdekében fémmentes cirkóniumból is előállítható.

Implantátumon rögzített hidak

Az implantátumokra rögzített hidak készítése szinte megegyezik a hagyományos hidakéval, csak ebben az esetben nem természetes fogak képezik a pilléreket, hanem a műgyökerekhez (=implantátumokhoz) tartozó műcsonkok. A gyógyult implantátumokat első lépésben “felszabadítjuk”, a lenyomatvételhez pedig egy úgynevezett egyéni kanalat készítünk a fogtechnikában.

Lengőtagos hidak

Sorvégi foghiányok esetén előfordul, hogy a hidakat olyan módon készítjük el, hogy az utolsó hídtag hátrébb nyúlik, mint a leghátsó pillér. Ezt szabadvégű- vagy lengőtagos hídnak nevezzük. Így a szemközti fognak lesz “párja” a rágásnál, és esztétikailag is kedvezőbb összhatést érhetünk el, hiszen így egy foggal többet pótolhatunk.

Kombinált hidak 

Amennyiben egy páciens nem rendelkezik kellő mennyiségű ép pillérfoggal, alkalmazhatunk kombinált fogpótlást is. Ez minden esetben egy rögzített hídból (mely implantátumokon vagy saját fogakon is nyugodhat) és egy kivehető fogsorból áll, melyek különféle rejtett és precíziós kapcsokkal, reteszekkel, csúsztatókkal kapcsolódhatnak egymáshoz.

A kezelés lépései

A hidak elkészítése összesen 5 munkanapot vesz igénybe.

N

1. Röntgenfelvétel készítése

Első találkozásunk alkalmával röntgenfelvételt készítünk fogairól, mely a kezelés megtervezéséhez szükséges egyik legfontosabb eszközünk. Amennyiben a kezelésére távolról érkezik, előre elküldheti nekünk 3 hónapnál nem régebbi röntgenfelvételét, így előzetes kezelési tervét már érkezése előtt el tudjuk készíteni.

N

2. A fogak előkészítése

Mielőtt belefognánk a hídkészítésbe, először kezeljük az esetleges szuvasodásokat, gyulladásokat, és a fogakat megtisztítjuk. Ezt követően a pillérfogakat lecsiszoljuk, majd lenyomatot veszünk róluk, és regisztráljuk a harapási viszonyokat. A pácienst is bevonva meghatározzuk a készülő híd színét, majd átadjuk a lenyomatot a fogtechnikusunknak. A fogakra ideiglenes hidat készítünk.

N

3. Vázpróba

1-2 nappal később a fogtechnikus elkészíti a híd alapjául szolgáló vázat, melyet rápróbálunk a lecsiszolt fogakra. Ellenőrizzük, hogy mindenhol precízen illeszkedik-e a csonkokra, és hogy pontosan zár-e az ínyszélnél. Szükség esetén a megfelelő utasításokkal látjuk el a fogtechnikust.

N

4. Mattpróba és ideiglenes átadás

A lenyomatvétel utáni 3.-4. napra elkészül a híd porcelán leplezése, melyet ismét ellenőrzünk szájban is. A fogpótlás alap színe és a fogformák ekkor már szinte véglegesek, ám némi igazításra, módosításra még ezen a ponton is van lehetőség. Ekkor visszaküldjük a fogtechnikusnak a munkát, aki ellátja azt a végleges festésével, és néhány órán belül már a kész munkát kapjuk vissza. Ezt egyelőre ideiglenesen rögzítjük a fogakon, hogy Önnek lehetősége legyen kipróbálni azt a végleges beragasztás előtt.

N

5. A híd végleges átadása

A 4.-5. napon utolsó alkalommal is ellenőrizzük a híd illeszkedését, szükség szerint korrigálunk rajta, majd véglegesen rögzítjük a hidat egy erős fogászati ragasztóanyag segítségével.

Kapcsolatfelvétel

Fogászati klinika

Zalaegerszeg
Vörösmarty utca 32-34.
H-8900

+36-30/558-95-67

info@dent-team.hu

}

Hétfő – Péntek: 8:00 - 17:30

DenTeam a Facebookon is!

Van még kérdése? Segítünk!

Nem tudja, hogy milyen kezelés lenne Ön számára ideális? Nem gond! Lépjen velünk kapcsolatba és kollégánk visszahívja Önt.

    Elfogadom, hogy a klinika részemre e-mail üzenetet küldjön*

    Elolvastam, megértettem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat.*

    A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező